Mine meninger og ønsker for boxeren.

BOXER

 

 

Som oppdretter og over gjennomsnittet glad i boxeren ønsker jeg å lage en side hvor jeg kort skriver litt om hva jeg tenker og ønsker for rasen jeg er så glad i.

Det viktigste er helsen. Den psykiske og fysiske helsen er noe som opptar de fleste som har hund av alle raser. Boxeren har flere arvelige, ikke arvelige og miljøpåvirkede lidelser som hoftedysplasi/OCD, spondylose, bilyd på hjerte(aortastenose), allergi, kreft og nyreproblemer for å nevne noen. Som oppdretter er det derfor viktig for meg og prøve å unngå disse lidelsene vi faktisk har litt kontroll på, og lære mer om det vi ikke har så mye kontroll på, men også dette kan slå feil. Vi som produserer valper er mennesker, og vi kan feile uten at det er med hensikt. De viktigste støttespillerene mine i avelsarbeidet er andre oppdrettere som gir råd og veiledning. Både de med masse kompetanse og lang erfaring, men ikke minst de nye med ferske visjoner og nytenkning.

NYRESVIKT:

 Personlig så har ikke jeg hatt hunder med nyresvikt, men overtok en tispe som hadde fått Ecoli på nyrene. Måtte gå på spesialfor resten av sitt liv, men fungerte fint på dette. Dette er derfor ett tema jeg ikke kjenner så godt til, men vet at svenskene også har forsket på nyrelidelser hos boxer noe lengre enn oss i Norge. Ønsker gjerne å forske videre på dette, men synes det hadde hvert fint å kunne prøvd å få i gang samarbeide med våre naboer for å effektivisere, og kostnadbespare forskningen, slik at noe av pengene kunne settes av til andre lidelser hos boxeren som er mer vanlig enn nyresvikt. Så dette er absolutt noe jeg kan lære mer om.

UTSTILLING/BRUKS/MENTALHELSE:

Mentalt god helse hos boxeren etter standardbeskrivelsen er noe jeg streber etter. Det å ta mentaltest/funksjonsanalyse på hundene er flott. Som hundeeier får man jo selvfølgelig en ide om mentalhelsetilstanden på hunden sin, men har gått og kommer til å gå med mine og særlig om de skal brukes i avl. Tvinger ikke valpekjøpere til å ta testen, men oppfordrer dem. Bruker kun mentalt gode dyr i avl etter egen mening, enten med eller uten test. Er hunden ikke teste, har jeg sett den i flere settinger, og har ikke funnet noen avvikelser på dem som er brukt.

Bruksgrener er noe jeg dessverre ikke har fått tid til med mine hunder p.d.d. utenom egentrening da dette er veldig tidkrevende, og livssituasjonen min med unge barn og mange forpliktelser gjør at det blir umulig å drive nå. Har prøvd både agility og IPO, men synes redningshund virker spennende. Klapper fram de som ønsker å drive med bruks på sin boxer, som er en allsidig rase som kan brukes til det meste innen bruks grenene. Synes at boxerklubben i dag er flinke til å sette bruksboxeren i søkelyset, og håper det fortsetter i framtiden. Positivt tiltak for alle er boxerleiren boxerklubben arangerer.

Utstilling er en ren skjønnhetskonkurranse, og vil at det skal være slik også. Boxeren skal bedømmes etter eksteriør, og premieres deretter. Ønsker ikke bruksprøve for at en flott hund skal få CERT, og Championat. Hunden må ha god mental og fysisk helse for å nå opp på eksteriør bedømmelser. I bevegelser kan man ikke skjule store feil i den fysiske helsen, og hvordan hunden oppfører seg er også med å beskrive den psykiske helsen. En typeriktig boxer med god fysisk og ikke minst psykisk helse er å foretrekke.

AVL :

Jeg streber etter å følge rasestandaren. Bruk av sunne dyr mentalt og fysisk. Synes genetikk er utrolig spennende og utfordrene. Jeg prøver så godt jeg kan å forske på foreldredyrene før en paring, og søker råd hos mine oppdretterkolegaer om det er noe jeg lurer på. Er veldig ung i gamet, men lærer hele tiden. Det er nå snakk om å søke om oppheving av avelssperren på de hvite boxerene, og jeg kommer ikke til å gi min stemme til det. Synes vi skal respektere rasestandaren som boxerens hjemland har laget, og ser ikke hensikt i å bruke en hvit i avel. Min viktigste oppgave er og oppdrette fantastiske familiehunder, men blir veldig glad når noen ønsker å bruke hunden i bruks, og/eller stiller ut boxeren sin.